Cantemir&Savall estival ; Ma numesc Rosu

O cafea la ibric ascultind o muzica extrem de sofisticata, dar foarte placuta, cea otomana din secolul 17 adusa de Dimitrie Cantemir si Jordi Savall .
Dimitrie Cantemir a scris Cartea stiintei muzicii dedicata sultanului Ahmed al II lea. Jordi Savall pe care l-am mai ascultat aici a realizat discul Istambul impreuna cu grupul Hesperion XXI .


Printul Cantemir era un virtuos cintaret la tobe si posesor al celei mai mari colectii de muzica instrumentala otomana

Ilustratiile sunt in principal ale cartii lui Orhan Pamuk: Ma numesc  RosuBenim Adim Kirmizi (edit. Curtea Veche) un roman superb de un postmodernism borgesian teribil. E foarte palpitant si dragut: crime misterioase in lumea miniaturistilor din imperiul Otoman (culmea: neplictisitor pentru un laureat la premiului Nobel 🙂 )

Vast

La ceas de seara:…….Inca citeva miniaturi otomane ……

Neil Sedaka – Oh Carol! (1958 Sedaka)

A: Neil Sedaka şi Paul Anka, poate par cam uşurei, dar mi-au dat întotdeauna senzaţia că the sunny side există cu adevărat. Carol din cântec a existat cu adevărat, ea era fan înfocat a lui Neil, dar era micuţă, urâţică şi se numea Carol Klein. Neil era exasperat de insistenţele fetiţei şi a scris o melodie uşor ironică la adresa ei. Fata a crescut mare, frumoasă şi talentată, iar când a devenit celebră cu numele de Carole King, a scris şi ea o melodie care s-a intitulat Oh! Neil.

Advertisements

About lastnightmusic

Incercam sa aducem aici diverse "chestii": 1) Incredibil de frumoase si in acelasi timp 2) Necunoscute de tine (pe cit posibil), pe linga care, era pacat sa treci in viata asta, si sa nu te bucuri de ele.
This entry was posted in Adrian, Eugene, Folk, Pictura, Pop, Rock and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

42 Responses to Cantemir&Savall estival ; Ma numesc Rosu

 1. Multumesc Fini, sarumina 🙂 sugestia cu Dimitrie Cantemir (membru al Academiei din Berlin)

  Trupa lui Savall :
  Hesperion XXI
  membrii si instrumente
  Yair Dalal(oud)
  Driss el-Maloumi(oud)
  Pierre Hamon(ney and flute)
  Dimitri Psoni(santur)
  Pedro Estevan(percussion)
  Director Jordi Savall(rebab, vielle, bowed lyre)
  Guest Artists :
  Kudsi Erguner (nay), Derya Türkan (Istanbul kemençe), Yurdal Tokcan (‘ud), Fahrettin Yarkin (percussion), Murat Salim Tokaç (tanbur), Hakan Güngör (kanun), Gaguik Mouradian (kemancha), Georgi Minassyan (duduk), Haïg Sarikouyomdjian (duduk, nay « Beloul »), Haroun Taboul (bowed tanbur)♪

  Armenii si sefarzii au influentat decisiv muzica otomana in aceea perioada.

  Doi
  Va rog mult sa imi spuneti daca sa mai pun muzica din asta “ciudata” Eu ma straduiesc sa fie foarte buna, foarte frumoasa (sa gilgiie frumos in ureche) dar nu vreau sa imi alung prietenii (care stiti cu totii cit de greu sa cistiga)
  trei
  Numai dace e posibil as astepta si de la voi muzica si citeva vorbe de ce va place aceea piesa, de ce e ea speciala pentru tine

 2. Bună !
  Îmi place în mod deosebit blogul tău pentru că încerci să faci și o educație muzicală nu doar ne ” dai ” muzică. Chiar dacă nu fac de fiecare dată comentarii nu înseamnă că nu le ascult pe toate mare cu plăcere.

 3. Multumesc DJ 🙂
  Educatie e mult zis. Doar o explicatie ( o justificare subiectiva) de ce piesa x cind sunt atitea millioane de cintece frumoase.
  Stiu ca esti abonata la blog si ma simt onorat 🙂

 4. Urmează să te trec în blogroll, nu am avut încă răbdarea necesară dar, mă lupt cu mutatul florilor dintr-un ghiveci în altul și cu niște seriale polițiste care mă acaparează aproape total.

 5. oldhashu says:

  Salut, Tinere! 🙂

  Ce drăguț că ai mai lăsat loc și pentru replica lui Carol pentru Neil! 😀
  Traiasca youtube că are de toate și ușile deschise la magazinul cu muzică unde am găsit duelul peste ani ai celor doi:

  • Un tanar de stanga says:

   Salut Old,
   Am lasat usa intredeschisa pentru ca sa mai poata intra si altcineva 🙂 Merci pentru raspunsul lui Carole 🙂

 6. maya says:

  Buna seara si buna sa va fie inima!
  😆
  Mai jos, un proiect grandios in care apare si Dimitrie Cantemir,personalitate marcanta si multipla, fata de care am o mare admiratie!
  Cintecul l-am ascultat si mi-a placut! 😆

  http://www.personality.com.ro/index.htm
  http://www.personality.com.ro/cantemir.htm

 7. oldhashu says:

  De unde ai scos-o “colega de generație” pe asta cu “muzică ciudată” ?!
  Muzică e muzică, de oriunde vine, songurile stranii la prima vedere totdeauna au fertilizat viguros “muzica lumii civilizate”.
  Îți mai aduci aminte de “El Condor passa” al anilor ’70, un cântec preluat “at tonum-semitonum” din folclorul nativilor sudamericani?!
  Dar cariera muzicală a pakistanezului Freddy Mercury care a remodelat muzica de concert-rock a anilor 80-90?!
  In final, un exemplu de rafinament, prelucrat puțin in Austria, din folclorul nativilor nord-americani,

 8. maya says:

  Buna seara si buna sa va fie inima!
  😆

  Cintecul “cules” de Dimitrie Cantemir mi-a placut! 😆

  Prea putin am auzit “pe sticlele” noastre faptul ca UNESCO a declarat anul 2010 – Anul Cantemir!
  DCantemir a fost omagiat peste tot in lume, inclusiv la Bruxelles, din pacate mai putin in tara! 😦

  Dimitrie Cantemir a fost primul membru de origine română al unei academii – Academia din Berlin.

 9. maya says:

  Mai jos, un proiect grandios in care apare si Dimitrie Cantemir,personalitate marcanta si multipla, fata de care am o mare admiratie!
  http://www.personality.com.ro/cantemir.htm

 10. maya says:

  Neil Sedaka – Oh Carol!
  Imi place foarte,foarte,foarte,foarte mult! 😆 😆 😆

 11. maya says:

  oldhashu
  😆
  Servus!
  Si varianta prezentata de tine e superrrrrrrrrrrrr!!!! 😆 😆 😆

  • oldhashu says:

   Mulțumesc, Maya! 🙂

   Pentru tine, cel mai exotic nikename întâlnit de mine pe net, o dedicație specială (cu permisiunea gazdei noastre 😀 )
   O piesă care ilustrează, dincolo de exoticul și mirajul aurului cu care i-au atras precolumbienii pe europeni, adevărata bogătie descoperită de aceștia peste mări, bunul și blândul Zea Mays (lat. porumb), zeul mayas care a “colonozat” Europa și restul lumii, poposind fără discriminare pe masa oricui îl venerează prin muncă grea, prin trudă cinstită pentru “pâinea cea spre ființă”!

   @ TDS/LNM, până la urmă, am comis-o și am “băgat” un Oldfield! 😉
   Așa cum tu iubești jazzul – o muzică ce presupune un anumit nivel de sofisticare si intimitate, eu mă topesc în muzica ce evocă spațiul, limitat pe Terra doar de cer și pământ și fără limite în Cosmos.
   Asta e, nativ de zodie solară, Leu… 😀

   O seară liniștită tuturor!

 12. Fini says:

  Bună seara ! 🙂

  Astăzi Jordi Savall este la a 70-a aniversare ( 1 august 1941). Un gând frumos către Jordi, cel care cu migală de bijutier ne face să ascultăm minunate comori ale Barocului muzical.

  http://fr.wikipedia.org/wiki/Jordi_Savall
  El este interpretul ideal pentru compoziţiile prinţului Cantemir, cel care a structurat ştiinţific toată teoria muzicii otomane.

  LNM, 🙂

  cu multă plăcere.
  Pentru mine Dimitrie Cantemir este un subiect preferat, este un univers. Cred că s-ar putea scrie zile la rând despre el şi o parte din Cantemireşti – dacă ne gândim numai la domniţa Maria în salonul cărei se putea întâlni “toată floarea cea vestită” a gândirii “a întregului apus”. Sau fiul său Antioh care este considerat părintele clasicismului în literarura rusă.
  Pentru că tot le am cu aniversările, vreau să amintesc că la 1 august 1714 Dimitrie Cantemir a fost ales membru al Academiei din Berlin, a fost cel dintâi român care a devenit membru al unui înalt for ştiinţific internaţional.
  Ai scris “sa mai pun muzica din asta “ciudata”. Dacă pentru catalanul Savall muzica lui Cantemir este frumoasă şi de mare valoare, pentru noi ar trebui să fie frumoasă, familiară şi valoroasă.

  Ce ai făcut aici este un compendiu de cultură otomană: Cantemir, ceramică otomană, frumoase miniaturi, schiţa parţială a Sfintei Sofia le găsim într-o îmbinare firească şi plăcută cu romanul lui Orhan Pamuk. Muzică, arta miniaturii, arhitectură, literatură, într-un singur cuvânt ARTĂ.
  Frumos.
  Ţine-o tot aşa!

 13. Un tanar de stanga says:

  Buna Fini 🙂
  multumesc pentru aprecieri.
  cind spui Arta eu ma gindesc doar la viata frumoasa si la ce e frumos in lumea asta in care traim.

  Banuiesc ca vei planta daca ai timp si in Gradina de hirtie cite ceva Jordi Savall
  Ai putea sa mai propui si aici vreo piesa din discul acesta sau din altul ? Sa il celebram privind apa Bosforului prin fumul narghilelii 🙂
  ………………..
  Tocmai am mai adaugat, sus in postare, citeva miniaturi otomane , dintr-un alt clip cu muzica Dimitrie Cantemir Clipul e mai jos si e la fel de sofisticat si literalmente iti taie rasuflarea:
  Muzica baroca otomana

 14. noradamian says:

  Seara bună, prieteni 🙂 Bune, rafinate, bucate, ne servesti şi la cina muzicală din seara asta, LNM 🙂 Decorul, atmosfera, amicii, toate sunt plăcute . Ascultăm în continuare… 🙂

 15. Muzica lui Cantemir – din cele pe care sa le asculti cu ochii inchisi si sa visezi. La intinderi nesfarsite, la ruinele misterioase din Petra, etc., etc. Rar am mai auzit o muzica atat de rafinata si de nobila.

 16. filadel says:

  Tinere treci pe foc cu foc că pe automat nici n-apucă omu să se dezmeticească! 😀
  Aprecierile mele!

  P.S. Ești un mare fan de-al meu (vorba Luminiței)! 😀 😀 😀

 17. filadel says:

  Și titlul este foarte burjoa da-mi place de nu se poate!

 18. noradamian says:

  Lnm, absolut de acord. Dimitrie Cantemir, Barocul otoman merită readuse în atenţie, precum o comoară. Fini, Old, Maya, prieteni, bune completări 🙂

 19. Fini says:

  UTS, 🙂

  răspund şi eu când pot. 😥 E bine că la tine pot răspunde şi peste un an, dacă îmi mai vine vreo idee.
  Linkul cu miniaturile e formidabil. Imaginile te fură, nici nu ştiu dacă mai auzi ceva din muzică.
  E artă să ştii să vezi frumosul din viaţă şi din lumea asta în care trăim. Eu am fost mai prozaică şi m-am referit strict la câteva din cele 7 arte.

  Atunci, hai să celebrăm! Pe malul Bosforului ascultând muzică turcească cu inflexiuni de doină instrumentală compusă de Cantemir.

 20. Fini says:

  Dansăm?

  Moldavian dance composed by Prince Dimitrie Cantemir (Kantemiroglu)

  Performed by Ihsan Özgen
  with: Linda Burman-Hall & Lux Musica

 21. Fini says:

  UTS,

  nu, astăzi nu am adus în Grădină Cantemir -Savall. Există în Grădină o seară întreagă din anul 2010 cu Cantemir în interpretarea lui Jordi Savall. Drăguţa de Maya are dreptate, anul 2010 a fost anul Cantemir şi în vederea acestui eveniment Savall a imprimat din “Cartea ştiinţei muzicii” scrisă de prinţul moldovean.

 22. maya says:

  Buna seara si buna sa va fie inima!
  😆
  Peşrev Rast – “Cartea stiintei muzicii” – Dimitrie Cantemir, sec. XVIII, aranjament orchestral Constantin Raileanu

  Formatia vocal-instrumentala de muzica veche Anton Pann, in cadrul evenimentului “Calator la Portile Orientului”, din seria de intalniri “Cand Bizantul eram noi”

 23. maya says:

  Peşrev Buselik – “Cartea stiintei muzicii” – Dimitrie Cantemir, sec. XVIII, aranjament orchestral Constantin Raileanu

  Formatia vocal-instrumentala de muzica veche Anton Pann, in cadrul evenimentului “Calator la Portile Orientului”, din seria de intalniri “Cand Bizantul eram noi”

 24. maya says:

  “Monahogios o Konstantis”, cantec din traditia greaca. Melodia nu exista in nici un manuscris muzical, dar care, prin traditie, a ramas din perioada caderii Constantinopolului (sec. XV)

  Formatia vocal-instrumentala de muzica veche Anton Pann, in cadrul evenimentului “Povestiri muzicale”, din seria de intalniri “Cand Bizantul eram noi”

  Institutul Cultural Roman, 24.06.2011

 25. maya says:

  Inima mi-e plina – “Spitalul Amorului”, Anton Pann, sec. XIX, aranjament orchestral Constantin Raileanu

  Formatia vocal-instrumentala de muzica veche Anton Pann, in cadrul evenimentului “Calator la Portile Orientului”, din seria de intalniri “Cand Bizantul eram noi”

  colaje foto – dansuri special concepute de ansamblul Coconiţe

  Institutul Cultural Roman, 31.03.2011

 26. maya says:

  Un tinar de stinga
  😆
  Servus!

  Cu placere!Ma straduiesc;poate ca uneori mai gresesc!

 27. maya says:

  Fini
  😆
  Am dansat! 😆
  Multumesc!
  Chiar imi place sa dansez! 😆

 28. maya says:

  Oldhashu
  😆
  Multumesc frumos! 🙂

 29. maya says:

  Noapte buna, vise frumoase si colorate! 🙂
  Ingerasii sa va aiba mereu in paza! 🙂

 30. Alex says:

  Am ascultat cu multă încântare toate piesele din acest articol şi din comentarii. Păcat că “Anul Cantemir” a trecut neobservat pentru cei mai mulţi. Un asemenea geniu al spiritualităţii româneşti merita mai multă preţuire. Se pare că-l apreciază mai mult turcii! Bravo lor!
  Felicitări pentru această pagină! O să mai trec pe aici. 🙂

  • Salut Alex,
   Intradevar anul Cantemir a trecut cam neobservat. – la noi. Turcii si rusii il considera de-al lor (asa e cu oamenii de valoare)
   Multumim pentru aprecieri. Va asteptam. 🙂

 31. Mirela says:

  Felicitari pentru blog, foarte frumos!

  Pentru ca de-abia am poposit pe aici, nu stiu daca prietenii mei de la Imago Mundi au fost “featured” sau nu, dar ei au avut chiar un proiect “Isvor” (Dimitrie Cantemir: Cartea stiintei muzicii si Muzica traditionala romaneasca).

  Sper sa va placa:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s