Ravel si Leao

Mirela: Ramasesem cu gandul la Bolero-ul de Ravel, ca tot vorbisem de el in postarea trecuta Probabil ca povestea lui e deja binecunoscuta, dar pentru cei care n-au mai auzit-o de mult… Ida Rubinstein celebra balerina evreica, “nascuta” din scoala baletului rus al lui Fokin si mai apoi Diaghilev, avea prin anii ’20 in gand un balet pe o tema spaniola, asa ca i-a cerut la un moment dat lui Ravel (probabil cunoscand si “radacinile” sale spaniole) sa orchestreze suita pentru pian Iberia de Isaac Albeniz, Ravel fiind recunoscut ca orchestrator genial.

Dupa ce se apucase de orchestrat a aflat ca cele 6 piese ale suitei fusesera orchestrate deja de un compozitor spaniol si erau ceva probleme cu copyrightul in acest sens, asa ca Ravel s-a hotarat sa compuna o piesa noua: “usurica”, fara prea multe fasoane… adica avea doar o singura idee muzicala pe un fundal ritmic de fandango/bolero iar dezvoltarea muzicala era facuta doar prin – ceeace i se ceruse initial de fapt – orchestratie! adaugand din ce in ce mai multe instrumente la fiecare repetare a ideii [trivia fact – se repeta de 18 ori detalii in tabelul de aici.

Ravel a fost absolut convins ca aceasta piesa nu va mai fi cantata niciodata dupa terminarea spectacolului caruia i-a fost destinata.

Varianta cu Stringfever e in acest caz un paradox, caci totul se petrece pe un singur instrument 😀

[de vazut la Stringfever si Istoria Muzicii]

Rodrigo Leao

Devenit celebru prin participarea in grupul Madredeo (care merita si ei o postare) cintaretul compozitor este un foarte modern creator de muzica clasica. 🙂
Sper sa va incinte aici cu o muzica placuta:

WeaselwithTheCam

Pozele din suita Weesenstein  sunt de pe acest blog


About lastnightmusic

Incercam sa aducem aici diverse "chestii": 1) Incredibil de frumoase si in acelasi timp 2) Necunoscute de tine (pe cit posibil), pe linga care, era pacat sa treci in viata asta, si sa nu te bucuri de ele.
This entry was posted in Bolero, Dans, Latino and tagged , . Bookmark the permalink.

16 Responses to Ravel si Leao

 1. Pingback: Asta seara ascultam « Tiberiuorasanu's Blog

 2. Tinere, Salut voios! 🙂
  Ca de obicei, eşti surprinzător şi fabulos cu propunerile tale muzicale! TKS!

 3. Boleroul este pur şi simplu, fantastic! Unde le găseşti ? 🙂

 4. Fini says:

  Mirela, te salut! 🙂

  Frumoasă şi plăcută prezentare a “Bolero-ului”.
  N-am ştiut de Stringfever; drăguţ.
  Sper să te mai văd pe aici.

 5. Salve tinere! TKS ! 🙂 🙂 🙂

 6. oldhashu says:

  Și totuși e vorba de Bolero! 🙂

  O înregistrare de prin anii ’70, cam prohibită la TVR pentru că “explodeaza” de sexualitate ❗
  Ehei, pe vremea aia, până și cenzorii erau mai deștepți…

 7. maya says:

  Buna dimineata si buna sa va fie inima!
  😆

 8. Mirela says:

  Multumesc frumos tuturor pentru primire.

  @Fini – Citesti cumva ganduri? Ma refer la linkul cu Igudesman & Joo. Exact la ei ma gandeam dupa Victor Borge, si fix acesta era link-ul!!!! [LNM poate confirma]

  @Maya – foarte frumoase bolerourile de la Armik. Interesant ca el e chitarist flamenco – muzica prin excelenta din Andaluzia, de unde provine initial boleroul ca dans spaniol, cel care l-a inspirat pe Ravel – si totusi bolerourile astea sunt de tipul celor sud-americane, cel putin in ceeace priveste metrica.

  • Fini says:

   Mirela,

   mă feresc să citesc gânduri. :mrgreen: Ce-i drept, mă bucur dacă întâmplarea face să întâlnesc pe cineva care rezonează într-o clipă oarecare la fel ca mine.
   Îmi place Igudesman & Joo, dar parcă acest Rahmaninov este cel mai reuşit şi-l revăd cu plăcere de câte ori se iveşte ocazia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s