Berlin, Alexanderplatz

Sunt dupa calatoria de  trei zile la  Dresda si apoi  alte  3 la  Berlin (Alexanderplatz). Deocamdata nu pun pozele din prima zi.

E fassbinder_nowdureros.  La Dresda pentru ca barocul minunat din zona centrala al acestei Florente de pe Elba, ElbeFlorenz  este o reconstructie piatra cu piatra dupa bombardamentul de o noapte, absurd si inutil in care au murit sute de mii de refugiati nevinovati  iar Berlinul din prima zi este acela vizitat de turisti: somptuozitatea la scara inumana a Reichului  al doilea, megalomania celui  de al treilea, precum absurdul  epocii comuniste.  Din zilele urmatoare  am imagini frumoase.

Asa ca pentru prima zi  in Berlin prezint mai bine cartile  despre Berlinul 1920-1980  si  expozitia minunata despre inegalabilul  regizor Rainer Werner Fassbinder,  a carui expozitie este gazduita la  Martin Gropius Bau  si al carui poster care ma inspira si tonifica   este acum in sufrageria mea 🙂

Filmele lui Fassbinder care a murit la 39 de ani si a carui viata cinematografica de 15 ani  a cuprins  40 de filme ! ce au constituit acel nou val al cinematografiei  vest-germane, ca replica a Noului realism italian.

Singur in Berlin

Cartile despre Berlin, caci ce altceva aveam noi la dispozitie atunci ? Romanul lui Hans Fallada,  Singur  in  Berlin, (la Polirom)  despre o familie care in anii nazismului se simtea din ce in ce mai singura ca idei si atitudine  printre oamenii din jur.  Adio Berlin 1939 (Humanitas)   Toporasi de luna martie (Polirom)  O inmormantare la  Berlin  1966.  Berlin Alexanderplatz-  cartea lui Doblin  si filmul serial al lui Fassbinder, Inocentul lui Ian Mc Evans  si inca cateva.

Goodbye-to-Berlin-isherwoodBerlin-Alexanderplatzdob

singur-in-berlin---hans-falladatoporasidemartie

funeralinberlincarte

Rainer Werner Fassbinder.

Filmele se gasesc pe net. Descrieri despre ele tot acolo. Ma concentrez  aici si acum  pe costumele realizate de  Barbara Baum.  Multumesc si curatorului expozitiei pe care l-am convins si  care cu o delicatete extrema trecea in alta camera cand eu fotografiam.  Costumele in filmele lui Fassbinder sunt un seismograf al societatii. Demonstreaza pozitia sociala a proprietarului precum si dorintele si contradictiile,  Cand Lola, prostituata de lux  se indragosteste de von Boden, ea isi schimba  tinuta la intilnire, imbaracamintea cu corsaj generos cu o rochie nevinovata cu guler Peter Pan. Ascensiunea Mariei Braun se reflecta succesiv in toaletele ei  din epocile diferite  ale ascensiunii.

Filmele  prezinta epoci diferite  1920-1970. Berlin Alexanderplatz, Effi Briest, Lili Marlen,  Lola,  Secretul Veronicai Voss, Castoria Mariei Braun. Lola, Querelle.  Costumele  au ceva unic relevand  o feminitate profunda  si un echilibru  exceptional

DSCN1086

BAUM_Barbara__Fotokiste__Lola_001 BAUM_Barbara__Fotoordner_Treatment__Lili_Marleen_023 BAUM_Barbara_Berlin_Alexanderplatz_009 BAUM-Barbara_BerlinAlexanderplatz_Barbara_Sukova_1_leichtes_weisses_Kleid BAUM-Barbara-Lili_Marleen_Hanna_Schygulla__Abendkleid   mgb15_fassbinder_05_lili_marleen_1980_entwurf_c_barbara_baum_litebox

BB_LiliMarleen_effi-briestle-secret-de-veronika-vosshannaSchulavarbarabraun

mariabraunruj

32 Poze la Dresden ziua a doua – Art Nouveau

DSCN0942

dresdaan
Cartier artisti Dresden 11 poze ziua a doua

DSCN0910

neustad

Post scriptum-  Balancing Act  Axel-Springer-Straße 65.
Nu ma pot abtine se nu postez . O poza din prima zi din Berlin Cu statuia ignorata a lui Axel Springer cel ce a crezut dupa razboi in sansa presei libere construind  conceptul si  imperiul de presa chiar langa zidul Berlinului iar statuia  lui Balkenhol- Balancing Act este exceptional de sugestiva si  cu cladirea corporatiei in spate.  Omul  din carne si oase si visul si determinarea sa

DSCN1101

About lastnightmusic

Incercam sa aducem aici diverse "chestii": 1) Incredibil de frumoase si in acelasi timp 2) Necunoscute de tine (pe cit posibil), pe linga care, era pacat sa treci in viata asta, si sa nu te bucuri de ele.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Berlin, Alexanderplatz

  1. fini says:

    Guten Abend! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s