El meu client no té pressa

Dumnezeu, Clientul meu, nu se grabeste:  L’obra de la Sagrada Família va lentament, perquè el meu Client no té pressa  (Antoni Gaudi  explicand  ziaristilor  prin 1920  ca mai e nevoie  de  300 de ani  pana cand va fi gata Sagrada  Familia. Intre timp tehnicile  de executie  s-au modernizat)

Partea a doua a concediului meu, sa ii spunem partea  domoala,  desi mai lunga  ca prima, cea din Scandinavia, a acoperit o zona mult mai mica.

25 zile,august 2016, Canet de Mar ,15.000 locuitori, 40km de Barcelona, descris in gertudefebruarie 2015 aici  cu arhitectura lui Domenech  si barul lui Jordi.  Acum  e vorba mai mult despre mare  muzica si  strada principala.  Aici  cele 87 poze  din Canet de Mar va rog sa le vedeti si veti intelege ce scriu mai jos.
Plaja   are 100 metri latime fiind bordata de siruri  de palmieri  si  de  calea  ferata  cu  doua trenuri/ora  spre Barcelona … Plaja  e lunga de 40 km  bordand  cca  20 localitati
Am petrecut mult pe ea,  venind si seara cu cortul  si asteptand  dimineata  cu cormorani  si pesti ce nu prea vor sa se lase prinsi la  2 undite normale si cu Perseidele  pe care nu le-am vazand plouand  in noaptea  pe  13-14  august. 25 zile intens traite dar sub semnul  domolului.

Domol dimineata
Merg dealungul  malului  dimineata la 6  si totul este in continuare domol,si usorfanteziebio
ca si vocea si ritmul lui Sarah Vaughan in  “Lover Man” din  Swingin’ Easy, este atat de domol incat pare ca esti pe un continent abandonat  cormoranilor  pe care mergi  ca si cand ai fi singurul om in viata.

Este ora 6 la  Mediterana un loc in care sa asculti   muzica domoala  Sostakovici – Cvartetul de coarde nr 15 aici:    sau  Am ochi remediosdoar pentru tine  al lui Flamingos   sau Inner city blues (Make Me Wanna Holler) al lui Gayes

Domol  si involburat
Seara  marea devine   involburata dar calda si transparenta si este exact  cea din Oxigene a lui Jean Michel  Jarre  incepand de la minutul 32 pana la sfarsit
Dens si domol
Pe plaja intre  mare  si calea ferata spuneam ca totul e dens si  domol. Celibidache: “cu cat muzica devine mai densa ea trebuie sa devina mai domoala astfel incat ascultatorul sa ii poate percepe  partile componente”.  Linistea pe care o  ai  pe plaja si atitudinea domoala poate insemna  cum ar fi spus Furtwangler dupa Baremboim  ca luam viata cu grija si atentie  sa nu ne scape  nici un detaliu.

Portret domol al artistului la batranete
Am  dat mai sus muzica domoala indusa mie de mare. Dar cantaretii ce canta domol precum spune  Loren Connors  intr-un interviu o fac la un anumit moment al vietii. A facut-o  Billie Holliday,Chet Backer, Chopin o  face si Loren Connors  la 63 de ani ai lui.  Neaparat e de citit  interviul aici.

Later:  Vad  ca amicii nu il cunosc pe Loren cel  batran  🙂  Aici  pe fragmente din City Lights, o chitara melanconica .

Barcelona  cartier  Gracia,  Gotic 76 poze

Cartierul Gracia superb, local,  linistit,  neimpanat  cu  cohorte de turisti; cateva detalii din  cartierul Gotic;  singura cutie de broascascrisori din lume  Art nouveau, Senzationalul falafel israelian complet vegetarian la  Maoz. La cerere  amatorii primesc  detalii.

Cartile domnului Alladdin

Eu si partenera  (Bubu 2,5 ani)  am experimentat  Suprarealismul in Poezie. Si  nu am inceput cu Andre Breton sau Mallarme ci cu  Gellu Naum suprarealist si in 47. Si am invatat, pe de rost  si  am cantat  Cartea cu Apolodor (ceeace va doresc si dvs) si am si desenat-o cu acrilice.   Aici  un pic cu Ada Milea

Galtas

Daca este sa aleg ceva de mancare care este cu totul special, cu totul  aproape necunoscut in strainatate  acesta este ...Galtas -Obrajorul de porc. Este bucata de carne , obrazul porcului,  cam de 8×10 cm si grosime 2 cm  asezata  pe bucata de os a maxilarului. Doar ei spaniolii culeg  maxilarele pentru bucata asta de carne foarte fina, si pe care le vand ca atare,  pentru a fi gatite la cuptor. Simplitate si rafinament. Iubesc Spania si pentru asta.

 

Cartile necitite

Vacanta  asta  a insemnat  ca nu  am recitit Vintila Horia: Memoriile unui fost sagetator , si nu am decat  rasfoit: Calatorie la centrele pamantului,    sau Antichitatile Noastre ce poate fi ea insasi  o  vacanta pe mare (Ultima  imi aminteste de  inegalabilul  NewYork  review of  books poveste  seducatoare a cartilor pe care doar ma gandesc sa le citesc intr-o epoca mai buna.

Sagrada  Familia.

Nu sunt pregatit sa vorbesc despre ea.  Sper sa o vad  si  terminata in 2026. Sper sa ma bereniceadun si sa spun cate ceva despre lumina ce se scurge din varful  coloanelor  spre  nava si despre lumina laterala dintr-o zi  de august  cu soare  de dupa amiaza.  Sunt prea multe carti care scriu despre elementele comune,  iar elementele speciale pentru mine  nu sunt inca pregatit sa le  vorbesc.  Doar o poza   a statuii  impresionante  a sfintei  Veronica( unde valul- Sudarium il are pe Iisus in concavitate) , de pe fatada Passion  iar in setul  de poze  exista si  statueta Sf Anton de la intrarea din casa din Parc Guell, pe care Gaudi o saluta zilnic  scotand palaria.

Last edit:  raspund la intrebari puse:

1 Comunitatea   este  pe   strada Mare.

Seara  orasul  Canet  e  pe  strada.  Se vede in poze si in  bannere A la  fresca.
Inseamna aici:  In  aer  liber.Cand meciul de la ora 22  e anuntat “a la fresca”, inseamna ca patronul restaurantului scoate televizorul afara in gradina restaurantului
Cand vezi pe banner scris “cinema august  A fresca”, inseamna ca  se dau filme in aer liber  pe strada.
Dansuri populare catalane  tot pe strada,  tineri si batrani danseaza ntr-o  hora mare,  serios,  ritualic.

2   Peixateria   Montse – pescaria  fotografiata la ora 15.00-  15.30  sambata.  La aceea ora  marfa  ramasa se vinde  la 50% rabat. Zi  de  goange de mare la  domiciliu !

3  Farfuriile  cu goange de mare  inainte  si dupa  preparare  pe  plancha – plita din tabla. E la un restaurant  in Mataro  (Bubu ii zice:  Chinezu cu orezu)  in care iti iei ce vrei  si cat vrei -10 euro-  iar  nepreparatele  sunt  fripte pe  plancha. Ce e in poze chiar am mancat,  stropit  cu  Sangria  de Cava (cu vin spumos)

Pictura  suprarealista.

Pe  dreapta  sus 3 picturi, 3 pictorite suprarealiste  ( se poate si fara Frida Kahlo) ilustreaza cumva cele scrise mai sus.
-Gertude Abercrombie – The Courtship-1949 Mare, luna, pisici negre, femei misterioase, linistit sub un cer  de noapte  intunecos
-Helen LUndberg-Biological Fantasy 1946
-Remedios Varo (Spania) Papilla Estelar 1958

 

 

 

About lastnightmusic

Incercam sa aducem aici diverse "chestii": 1) Incredibil de frumoase si in acelasi timp 2) Necunoscute de tine (pe cit posibil), pe linga care, era pacat sa treci in viata asta, si sa nu te bucuri de ele.
This entry was posted in Chanson, Uncategorized. Bookmark the permalink.

14 Responses to El meu client no té pressa

 1. fini says:

  Salve Last! 🙂

  Te-ai adunat acasa, te-ai adunat intr-un tarziu si pe la blogul tau. 🙂

  • Bine te-am regasit Fini 🙂
   Vacanta de care vorbesc a fost asa pentru ca asa am plecat de acasa spre ea, cu incetinitorul, ca in scena din Blow-Up, daca o stii.

   M-am intors senin, asa cum am plecat. Cand in trecut, am fugit de gandurile si ce am lasat acasa cele de care am fugit au venit dupa mine.

   Exact cum spune Seneca in Scrisorile catre Lucilius:
   Înţelepciunea, cea mai însemnată dintre toate ştiinţele, se poate oare dobîndi într-o călătorie? Nicidecum, crede-mă: nu te poate îndepărta de pasiuni, de mînie, de frică; căci dacă ar fi cu putinţă, omenirea ar fi condusă spre înţelepciunea cu turma. Relele acestea te vor urma şi te vor chinui în rătăcirile tale pe uscat şi pe mare, atîta timp cît vei purta cu tine cauzele ce le provoacă. Te minunezi că nu ţi-e de niciun folos să fugi? Răul de care fugi se află în tine. Îndreaptă-te, aşadar, scutură-te de poverile pe care le porţi

   In ce ma priveste mi-am luat linistea cu mine 🙂

 2. fini says:

  Ai avut o vara frumoasa, se pare.

  Lucian Blaga despre VARA:
  “Sa nu-mi depasesti orizontul”, asa-mi spune Vara,
  “inca un pas e prea mult!”.

  • Din Blaga imi place,La mare si mi-am reamintit de el la Mediterana desi, poezia lui pare a fi plasata la Balcic.
   Lucian Blaga – La Mare
   Viţe roşii,
   viţe verzi sugrumă casele-n lăstări sălbatici
   şi vânjoşi-asemenea unor plopi ce-şi
   strânâg în braţe prada.
   Soarele în răsărit-de sânge-şi spală-n mare
   lancile, cu care a ucis în goană noaptea ca pe-o fiară.
   Eu
   stau pe ţărm şi-sufletul mi-e dus de-acasa.
   S-a pierdut pe-o cărăruire-n nesfârşit şi nu-şi gaseşte
   drumul înapoi.

 3. fini says:

  Acum e septembrie. Mai “domol” e posibil ? 🙂

 4. fini says:

  Frida e unica.

 5. fini says:

  Dansurile populare desfasurate pe strada sunt un formidabil mijloc de afirmare a identitatii catalanilor! Impresionant.

 6. fini says:

  Charles Trenet si “La Sardana”. 🙂

  • Superb cantecul lui Trenet. De fapt cel mai cunoscut cantec despre mare este La Mer a lui Charles Trenet

   • fini says:

    Uf, cum am uitat sa-ti spun ca fotografiile “marine” pe care le-ai postat sunt tare faine?!

    La mer
    Qu’on voit danser le long des golfes clairs
    A des reflets d’argent
    La mer
    Des reflets changeants
    Sous la pluie

    La mer
    Au ciel d’été confond
    Ses blancs moutons
    Avec les anges si purs
    La mer bergère d’azur
    Infinie

    Voyez
    Près des étangs
    Ces grands roseaux mouillés
    Voyez
    Ces oiseaux blancs
    Et ces maisons rouillées

    La mer
    Les a bercés
    Le long des golfes clairs
    Et d’une chanson d’amour
    La mer
    A bercé mon cœur pour la vie

 7. fini says:

  Noapte buna!

  Pentru ca vorbesti de noptile instelate de august, traite sub semnul “domolului” , ma gandesc ca pot fi ilustrate cu ajutorul “Noptii instelate” a lui van Gogh privite prin dantelaria chopiniana.
  Cu Loren Connors… trebuie sa ma acomodez.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s