In Catalonia spui Papallona cand vezi un fluture…

E fascinant  pentru noi cei  ce venim dinspre  franceza  spre spaniola  sa zabovim in statia intermediara catalana.   Mariposa nu imi spunea nimic dar Papallona suna minunat de aproape de papillon.  Iar  Malauradament  suna precum malheuresement.

Tablouri obsesive 1
Las Meninas (domnisoarele de onoare) – Diego Velasquez 1656

Fascineaza de 300 de ani iar pe mine de vreo 40. Pentru cine vrea detalii destule pe wiki aici. Pentru cine vrea o obsesie sunt numeroase carti si specialisti care au diverse sindroame legate de aceasta pictura.  In centru, luminoasa, infanta Margarita Maria de Austria la 6 ani flancata de cele 2 meninas dona Maria si dona Isabel imbracate elaborat si cu fluturi in par.Piticul si bufonul in dreapta. Doica in dreapta, sambelanul in spate, Velasquez pictorul baroc in stanga. Aspect crucial despre care se tot scrie: parintii infantei (Philip si Mariana)reflectati daca e o oglinda sau pictati daca e un tablou. Tabloul e fabulos merita citit despre el, (scriitorul portughez Felix da Costa 1696, Suzanne L. Stratton-Pruitt 2002, Michel Foucault ) dar fara sa ajungi la obsesie.

Baietelul in rosu Goya – 1788

Manuel fiul contelui de Altamira, jucandu-se cu o cotofana legata cu o ata ca un animal de companie.
O pot indiscutabil  considera drept o pictura moderna. Sentimentalismul si duiosia sunt infrante repede cand observi in spate in semiobscuritate cele trei pisici flamande  si intelegi  ca inevitabilul  se va produce curand.

 

Indios sau Americanos. Antropologie culturala
Emigranti din Canet de Mar in Cuba, Porto Rico, Uruguay, imbogatiti acolo (plantatori, negustori, importatori, profesii liberale) si reveniti in Canet in jur de 1880 pun amprenta asupra vietii politice sociale si arhitecturale. Construiesc case neoclasice cu amprente  eclectice  din colonii- Havana, Montevideo. Aduc plante si arbori din America. Palmieri si platani plantati in Canet. De fapt fiecare hacienda era strajuita de doi palmieri.

Dar hopaaa:  In jur de 1890 se dezvolta Modernismul, ArtNouveaul  Catalan care este neogotic cu elemente arabe. Pe aceleasi strazi: Ample,Balmes et de pilda, coexista cele doua stiluri diferite.

Este interesanta cum interesanta ar fi in ce masura tiganii ce construiesc in tara aduc elemente din Germania, Anglia, iar maramuresenii ce  lucreaza in Germania Austria aduc ceva de acolo. Sau construiesc dupa un plan stravechi, locurile de unde se reintorc cu bani neavand influenta in schimbarea mentalitatii.

Pentru un set  de  47 poze click aici  pentru
-Vila Amelia 1901 Avocatul Higini Negra – avere in Havana Cuba,apoi in Argentina. Neoclasicism, eclectism caramida aparenta,feronerie, cu usoare influenta moderniste.Medalionul de la cornisa intialele sotiei Amelia Vive.

Casele “indianes” din Riera San Domenech 18,20 (1897) si “americanos” pe str. Ample 8,20,22,27,28 Santissima Trinitat 2, Castanyer (1979)  Te crezi la  Havana sau Montevideo  la sfarsitul secolului 19 cu importul de neoclasicism catalon.

Fandango in preclasicism
Stau pe strada Olot.
Olot e un orasel unde s-a nascut acum aproape 300 ani Antoni Soler
Noaptea trecuta am ascultat  mult Soler si Fandango

Teribil moncher:

Arpegiata Christina Pluhar

si Fandango Bocherini


Superb !

Advertisements

About lastnightmusic

Incercam sa aducem aici diverse "chestii": 1) Incredibil de frumoase si in acelasi timp 2) Necunoscute de tine (pe cit posibil), pe linga care, era pacat sa treci in viata asta, si sa nu te bucuri de ele.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

4 Responses to In Catalonia spui Papallona cand vezi un fluture…

 1. Crina Constantinescu says:

  MULTUMESC FRUMOS.

  Pe 3 mai 2018, 18:39, Last Night’s Music | Muzica ascultata aseara a scris:

  > lastnightmusic posted: “E fascinant pentru noi cei ce venim dinspre > franceza spre spaniola sa zabovim in statia intermediara catalana. > Mariposa nu imi spunea nimic dar Papallona suna minunat de aproape de > papillon. Iar Malauradament suna precum malheuresement. Tablo” >

 2. Fascinant! Relecturi la vară, promit! E nevoie de tihnă și de timp pentru bucuria de a citi de-adevăratelea.

 3. fini says:

  O, padre Soler!
  Uite si interpretarea formidabila a lui Jordi Savall cu “Folias” spaniola. Povesteste-ne cate ceva despre “Folias” ca stiu ca-ti plac.

 4. fini says:

  In acelasi timp cu Folias si folosirea “fanadango”-ului se dezvolta si Zarzuela(un fel de operta spaniona). Pentru voie buna :

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s