Am venit vara asta 2 luni in Sicilia urmarind prezenta lui Ezra in insula, urmele grecesti – in est si cele normando-arabe in vest
Manastirea normanda , benedictina Santa Maria la Nuova, 1172, Monreale,
Curtea interioara,patrata, are 30 de perechi de coloane pe fiecare latura X 4 laturi = 120 . Capitelurile sunt toate diferite !!! unul de altul: lei, maimute,centauri, tigri, monstrii, profeti. Deci 120 de compozitii diferite !!! Mai jos explicatia civilizatiei poliglote care ma fascineaza:
Populatia Siciliei era compusa din mahomedani si greci crestini. Normanzii foloseau latina, greaca si araba. Savantii, administratorii si negustorii veneau din extremele civilizatiei occidentale: Constantinopol, Antiohia, Londra si Paris. Sicilia era atunci cel mai bogat si eficient stat din Europa. Cloister-ul releva aceasta civilizatie poliglota. Un doctorat sau niste ani petrecuti aproape de acest cloister sunt vise prea frumoase sa poata fi adevarate.




















Este vremea florilor de portocali si la Monreale dincolo de abatia normanda , cu parfumul lor peste tot. Iar insolitul e dat de fructele din portocalii salbatici cazute pe jos.
Vasile Alecsandri – Cantec Sicilian
La Palermo ‘n Monreale
Sant paduri de portocale,
Ce s’acopar viu cu flori
Intr-un an de doua ori,
Jos cad florile, pe drumuri,
Iar placutele parfumuri
Sbor pe vint in departari.
Peste vai si peste mari.




Superb.