Ghepardul si Tar (sau despre: temporalitate si tempo)

Ghepardul
Am re-recitit Ghepardul, dupa zeci de ani si am locuit intreaga luna aprilie in Kalsa, batind drumurile palermitane ale lui Giuseppe Tomasi di Lampedusa incercand sa il privesc cu ochii lui. Am cercetat si am cautat pe trei cai:
1) Urmele lui Lampedusa pe strazile Palermo

2 Cum a reusit sa scrie Giuseppe Tomasi, acest prim si ultim roman al sau, care pentru mine nu are egal din 1957 si pana azi. De ce ma fascineaza romanul . De ce romanul a fost respins de st refuzat de Elio Vittorini si editura Mondatori si acceptat de Bassani postum.

3 Urmele printului Salina si ale Ghepardului pe strazile Palermo

1 Urmele

Am incercat sa privesc Palermo si cu ochii lui GT di Lampedusa pastrand in memorie un fragment dintr-o scrisoare:

“Sicilienii evita sa infrunte realitatea, preferandu-i o toropeala onirica….. “Visul, dragul meu Chevalley, visul este ceea ce isi doresc sicilienii: ei il vor ura mereu pe cel ce vrea sa ii trezeasca.”

Romanul reuseste aceasta imposibilitate de care sunt apropiat in ultimii ani: aceea de a transforma viata in vis , lumea obiectiva , temporalitatea si actiunile acesteia in subiectivitatea si atemporalul himerei si inventiei


Am batut zilnic drumurile lui :

Chiesa della Catena, Mura delle Cattive.

Barul si patiseria Mazzara, unde Giuseppe Tomasi petrecea diminetile, ani de zile, stand singur la o masa si scriind.

Piata Garibaldi cu ficusul de 300 de ani,

Imaginand seratele literare in salonul lui Bebbuzzo Sgadari di Lo Monaco in Corso Scinà 109, in coltul pietei Edoardo Alfano,

Urmeaza partea a doua

Pana atunci un film recent legat de multa muzica de Elgar5 cu Dupre , de Mahler legat de Alma, 5 cel cu adagietto din filmul lui Visconti cu Moartea la Venetia a lui Mann – recitita recent, Ii doresc lui Cate Blanchett sa primeasca Oscarul anul acesta pentru actorie.

Tar,

psihodrama 2022
Lidya Tar(Cate Blanchett), geniul feminin fictional, castigatoare EGOT(adica cate un Emmy, Grammy, Oscar si Tony), dirijor principal la Filarmonica din Berlin, se lupta cu demonii trecuti si prezenti.

Surprize pentru mine: Stim ca, de peste trei secole, termenii muzicali sunt in limba italiana.
In film prima oara apar pentru mine doua concepte evreiesti “teshuvah”- intentia si “kavanah” – reintoarcerea, discutate de dirijoare – cu mari afinitati pentru Leonard Bernstein (concertele pentru tineri, pe care le umaream la tv in adolescenta)

Ea vede Kavanah ca respectare a intentiei originale a compozitorului care i-o impune dirjorului (e delicios mai incolo gandul rostit ca Ea vrea sa scoata la iveala gandurile ciudate nespuse ale lui Mahler in simfonia 5, incercand sa o crediteze pe Alma Mahler )


Ea vede “Teshuvah” drept credinta ca dirijorii pot controla tempoul suspendand timpul (ea ridicand bagheta pana in momentul in care dirijoarea considera ca poate continua ) ei insisi


Dau aici si Lista celor 38 piese , 23 de descrieri ale momentului. din film ce vor fi preluate pe un vinil Deutsche Gramophon in 20.01.2023. aranjate de Hildur Guðnadóttir.


Este un dar mare. Pot asculta multe ore concerte integrale. O fabuloasa ocazie de ascultat si reascultat, incepand de la Here’s That Rainy Day – Al Kay pana la Elgar: Cello Concerto in E Minor, Op. 85 (O paralela cu cel stiut de noi interpretat de du Pres sub bagheta lui Baremboim ci de Sophie Kauer, London Symphony Orchestra ) si da, da, da, Nr 5. Mahler


https://soundtracki.com/tar-soundtrack-2022

Jocul actorilor este splendid. Stiti ca nu fac spoiler. Dau de aceea doar lista de quotes memorabile (si sunt multe). https://www.moviequotesandmore.com/tar-2022-movie-quotes/ Dar si filmul trebuie vazut.

Advertisement

About lastnightmusic

Incercam sa aducem aici diverse "chestii": 1) Incredibil de frumoase si in acelasi timp 2) Necunoscute de tine (pe cit posibil), pe linga care, era pacat sa treci in viata asta, si sa nu te bucuri de ele.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s