De ce re-recitesc “Moarte la Venetia”

Pai:
E in urma ascultarii lui Gustav Mahler, complet, in special s3, s5 cu celebrul adagietto (inclusiv dupa filmul Ter vazut recent) si de relatia lui cu Thomas Mann.

Eu:
Eu la 33 ani (varsta de cumpana) dupa o meningita severa convalescent fiind dupa meningita am stat cateva luni la sanatoriul de la Barnova. Ajungand acolo am urcat pe un drumeag pe langa gara, printr-o padure deasa (Selva oscura- Inf. 01, Dante)iar sus dintr-odata pe culme a aparut sanatoriul frumos sub lumina! Exact cum mi-l imaginam citind “Muntele vrajit” al lui Thomas Mann.

Mann:

Surpriza asta m-a facut sa cer de acasa restul cartilor lui necitite inca.
Atunci l-am aprofundat pe Mann si tot atunci am citit “Moarte la Venetia”.
Cand am citit-o prima oara era doar sub impresia lui Mann, apoi a aparut Mahler si apoi Dunn si filmul prost al lui Visconti

Venetia trista pentru mine :
Am vizitat Venetia de mai multe ori. Frumoasa dar sfasietor de trista pentru mine. Cateva motive:

Amintirea mortii ce va sa vie presimtita curand,dupa vizita lui Eminescu, bolnav, dus acolo de Chibic https://www.versuri.ro/versuri/mihai-eminescu-venetia/

Amintirea puternica a filmului Anonimul Venetian cu Tony Musante. cu piesa Venise va mourir cantata de Frida Boccara si evident cu adagioul emotionant la Concerto in Do min di Benedetto Marcello https://www.youtube.com/watch?v=9VHs7TxkFMw (Apasati linkul rogu-va : Merita vazut de fiecare data)

Amintirea drumurilor triste ale lui Ezra Pound plecat definitiv si dezamagit din America.

Gustav von Aschenbach, Thomas Mann, Gustav Mahler. Deci Cartea:

Cartea transmite asociatii, simboluri si ecouri precum “Metamorfozele” lui Kafka de pilda.

Apropierea de Mahler este vizibila, Mann fiind la Venetia inainte de a scrie cartea, in timp ce Mahler murea.
Aveam 33 ani la prima citire cand credeam ca vazusem mai multe ca multi iar cei trei: Mahler, von Aschembach si Mann erau la cca 55 ani la culmea realizarii sociale, austeri, solitari, si nu ii intelegeam.Atunci se trezeste in von Aschenbach dorinta de calatorie si isi populeaza mintea cu imagini exotice, viseaza o lume feroce,barbara diferita de viata lui de atunci de om clasic si supercivilizat. Si pleaca.

Acum eu ii inteleg altfel 47 ani mai tarziu. De fapt ei sunt pedepsiti pentru ca au descoperit prea tarziu, si doar ca IDEE, placerea trupeasca.
Abisul pe care trupul pe care il stapanise si cel din prezent care emancipeaza si supune spiritul.

Baletul
Realizat de Bejart adagietto este uluitor de potrivit.
Jorge Donn arata perfectiune si vulnerabilitatea. Cred ca atat Mahler cat si Mann ar fi iubit acest balet.
https://www.youtube.com/watch?v=NZRP82oWdtY

Filmul
Filmul este minunat prin actor,prin scenografia hotelului care (citesc, se poate redeschide de investitori cu suma de 15 milioane euro cu stralucirea din film) si prin folosirea S3 si S5 plus schimbarea profesiei lui von A din scriitor (Mann) in compozitor (Mahler) prin actorul principal Dirk Bogarde, ce este si scriitor si artist plastic In rest Visconti e lamentabil distrugand de dragul facilului gingasia romanului.

Advertisement

About lastnightmusic

Incercam sa aducem aici diverse "chestii": 1) Incredibil de frumoase si in acelasi timp 2) Necunoscute de tine (pe cit posibil), pe linga care, era pacat sa treci in viata asta, si sa nu te bucuri de ele.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s