Mesajul Cartii:
“Daca vrem ca totul sa ramana asa cum este trebuie ca totul sa se schimbe “ – ii spune nepotul Tancredi printului Salina inainte de a se inrola in armata lui Garibaldi.
Mesajul incearca sa scoata Sicilia din nostalgie si decadenta.
Suspectez, acum ca motivul important pentru care am mers anual in Sicilia este fictiunea, iluzia care prin cuvinte scapa de realitate.
Lupta de 2 zile pentru intrarea in Palermo, unde bourbonii au fost infranti , a avut loc la Podul Amiralului spre iesirea din Palermo .










Fapt 1
Din 1957 nu a mai aparut in Europa un roman la acest nivel al delicatetei texturii, fortei descriptive si puterea creatoare.
scriitorul este si el un print cu descendenta pana la Tiberiu I , imparatul Bizantului in sec. 6
Fapt 2
Editura Mondatori l-a refuzat. Elio Vittorini si editura Einaudi l-au refuzat. Rusinea a spalat-o Giorgio Bassani ( cel cu cartile din colectia secolul XX rascitite : Gradinile Finzi Contini si Batlanul )

Pentru mine librariile si editurile italiene erau ceva divin. (Cand am ajuns in Italia prima oara , intai am intrat in librariile Mondatori si Feltrineli cu sfiala si religiozitatea de a intra intr-o mare catedrala )
Am inteles multe zeci de ani mai tarziu , ca Vittorini avea propriile romane de publicat, si ca oamenii momentului militau pentru “leteratura impregniata ” (angajata) Sartre , Gramsci , in care scriitorul este si dedicat moral, politic, angajat . Erau cum s-ar spune: “pe linie”.
Gerniul este ceva mai complicat , mai arbitrar si de ce nu… mai retrograd






Revin la fictiune
Fictiunea de care avem nevoie noi toti ( sau macar noi cei peste 65 ani)
O fictiune nu este acea realitate in care traim ci o iluzie care prin cuvinte scapa de realitate si creaza o realitate paralela. Lumea lui Desi e construita din elemente istorice ea respinge istoria oferind o himera convingatoare.
Realitatea in care traim este insuficienta. iar noi suntem mai saraci decat ce inventam sau visam
Dupa ce treci de 65 ani intelegi de ce ne cufundam in iluzie. Daca von Auchenberg din Moarte la Venetia evadeaza in calatorii sperand ceva, in Ghepardul, fictiunea fals istorica este cea care ne tine pe picioare.
Realitatea in care traim este insuficienta. iar noi suntem mai saraci decat ce inventam sau visam.
Asta face extreme de valoros romanul lui Lampedusa.

Exemplu:
Ma intorceam pe strada Naumachia di Catania in noaptea de bonanno 2018, noapte clara, printre munti de gunoaie ce urmau sa fie ridicate dimineata. Gunoaiele (nemirositoare) batute de lumina lunii aveau reflexe si traluciri incredibile.Printre ele zaream portocali cu portocale salbatice coapte, ceva palmieri, fragmente de fatade cu tencuieli cazute dar aflate pe pilastrii antici, amorasi, grifoni si flori de stucatura. Erau o lume de vis. Am revenit pe lumina. Gunoaiele fusera ridicate, iar soarele puternic nu mai dadeau cladirilor coscovite aerul de basm din noaptea anterioara.
La fel ca sicilienii cand ajung acolo in insula pot visa. Multi ani consecutivi merg in Sicilia dupa ce multi ani in urma trasesem cu creionul o linie orizontala pe harta , ce trecea prin Roma , spunandu-mi Mai jos de aici nu merita calatorit.
Pozele. Am cca 200 de fotografii cu locuri palermitane legate de Giuseppe Tomasi de Lampedusa , Principele Salina, si Ghepardul
In principal in cartierele din Palermo legate de subiect. Pun cateva aici din zona Cala, Kalsa, Marina ,Loggia precum si pe Via Lampedusa palatul Braciforte unde s-a nascut autorul cala,
Palazzo Lampedusa alla Marina in via Butera 28, biblioteca, palazzo Lanza Tomasi.